leerroutes
Een leerroute zegt iets over de didactische en cognitieve mogelijkheden van een leerling, over de sociale vaardigheid en de zelfredzaamheid. Binnen de leerroutes spelen we in op individuele verschillen.
De Keerkring so heeft drie leerroutes vastgesteld: leerroute 2, 3 en 4 (Doelgroepenmodel Sectorraad GO). Aan de leerroute kun je zien op welk niveau een leerling uitstroomt.
Leerroute 2
Deze leerlingen hebben over het algemeen een IQ 20-34 en/of een intensieve ondersteuningsbehoefte. De ontwikkeling van deze leerlingen komt uit op een ontwikkelingsniveau midden groep 3. De uitstroombestemming voor deze leerlingen is: vso dagbesteding taakgericht en activerend.
Leerroute 3
Deze leerlingen hebben over het algemeen een IQ tussen 35-49 en/of een voortdurende ondersteuningsbehoefte. Van deze leerlingen is de verwachting dat zij het niveau van groep 3 van het regulier onderwijs bereiken. De uitstroombestemming voor deze leerlingen is: vso dagbesteding taakgericht/activerend of beschut werk.
Leerroute 4
Deze leerlingen hebben over het algemeen een IQ tussen 50-69 en/of een regelmatige ondersteuningsbehoefte. Deze leerlingen komen uit op een ontwikkelingsniveau eind groep 3 – midden groep 5. De uitstroombestemming voor deze leerlingen is: vso (beschutte) arbeid of praktijkonderwijs.
Onderwijsaanbod binnen leerroutes
Het onderwijsaanbod verschilt per leerroute, doordat de einddoelen (standaarden) per leerroute anders zijn. Een leerling in leerroute 2 heeft veel meer tijd nodig om een volgend tussendoel te bereiken dan de leerling in leerroute 4. Ook is de tijd die we besteden aan de verschillende leergebieden
niet gelijk.
Altijd in dezelfde leerroute?
Bij De Keerkring so plaatsen we een leerling in de bij hem of haar passende leerroute. Dit bepalen we met behulp van observatie, informatie van de vorige school of kinderdagcentrum en observaties van de groepsleerkracht. Ieder jaar
beoordelen we of de leerling nog op zijn plaats is binnen die route. Indien nodig kunnen we een leerling naar een andere leerroute overplaatsen. Bij overgang naar het vso stelt het vervolgonderwijs opnieuw de beginsituatie, de te verwachten uitstroombestemming en de bijbehorende leerroute vast.