Onderwijsaanbod
Bij De Keerkring so besteden wij de meeste lestijd aan cognitieve vaardigheden. Leerlingen vanuit verschillende leerroutes zitten samen in een groep. Voor elke leerling bieden we een op maat gemaakt onderwijsaanbod, waarbij we vanuit een centrale instructie individuele aandacht hebben voor niveauverschillen.
Spel en ontwikkelen
In de onderbouwgroepen en in de leerroute 2-groepen werken we met thematisch spelen en ontwikkelen. Dit doen we in betekenisvolle spelhoeken die zo veel mogelijk aansluiten bij de echte wereld. Zo zijn er winkels waar je boodschappen kunt doen, een restaurant waar je lekker kunt gaan eten en een huishoek waar je het huishouden kunt doen. Binnen het spel werken wij aan de leer- en ontwikkelingsdoelen, zoals het omgaan met getallen en hoeveelheden. We doen dit zo veel mogelijk vanuit een thema. Bijvoorbeeld ‘lekker eten’, ‘de bloemenwinkel’ of ‘wij gaan op vakantie’. Aan ieder thema wordt zes tot acht weken gewerkt.
Leren lezen (Schriftelijke taal)
Om leerlingen voor te bereiden op het leren lezen, werken we intensief aan de leesvoorwaarden. Hierbij gebruiken we de methode BubbelDeBub en ander aanvullend ontwikkelingsmateriaal. Daarnaast doen we kring- en spelactiviteiten ter bevordering van het actieve taalgebruik van de leerlingen. Als leerlingen voldoen aan de leesvoorwaarden, kunnen zij starten met Kern Start van de methode Veilig Leren Lezen KIM-versie. Die bestaat uit elf kernen; als de leerlingen ermee klaar zijn, kennen ze alle letters en kapstokwoorden. Na de methode Veilig Leren Lezen KIM-versie starten we met de methode Humpie Dumpie die vooral gericht is op het leren begrijpend lezen. Als het leren lezen moeizaam verloopt, zetten we de methode Lezen moet je doen in. Bij deze leesmethode leren kinderen lezen met behulp van pictogrammen.
De leerlingen werken aan de fijne motoriek om te komen tot handschriftontwikkeling. Wij volgen hiervoor de methode Schrijven leer je zo. Voor de onderdelen spellen en stellen maken we voornamelijk gebruik van de lessen Veilig leren lezen en de methode voor spelling.
Rekenen
De Keerkring maakt voor rekenen gebruik van de methode Semsom. Met de methode Semsom leert elke leerling op een speelse bewegende manier te rekenen. Daarnaast maken we gebruik van de methode Rekenboog. Deze is speciaal ontwikkeld voor het zml-onderwijs. De lessen zijn gebaseerd op principes van betekenis- en zinvol rekenen. De methode bestaat uit verschillende deelgebieden zoals basisvaardigheden, klokkijken, meten, wegen en geldrekenen. Basisvaardigheden zijn vaardigheden op het gebied van onder andere tellen, getalbegrip en sommen maken.
Nederlandse taal
Ons taalonderwijs is erop gericht dat leerlingen hun taalvaardigheden effectief gebruiken. We leren hen zich verstaanbaar en begrijpelijk uit te drukken en te verstaan en begrijpen wat anderen meedelen. Het taalonderwijs is dus vooral gericht op praktisch en functioneel taalgebruik. Daarbij staat het bevorderen van zelfredzaamheid en zelfstandigheid centraal.
Bewegingsonderwijs
Bewegingsonderwijs zorgt ervoor dat leerlingen leren deelnemen aan bewegingsactiviteiten en dit als vrijetijdsbesteding leren waarderen. Het is daarbij belangrijk dat leerlingen hun motorische vermogen leren ontwikkelen, kunnen omgaan met de eigen motorische (on)mogelijkheden en ook het samen bewegen ontwikkelen. Dit is namelijk niet vanzelfsprekend omdat mensen allemaal op een andere manier bewegen en reageren. Een vakleerkracht gymnastiek biedt twee keer per week bewegingsonderwijs aan.
Vormingsonderwijs
Bij wet is het zo geregeld dat in elke (speciale) basisschool vormingsonderwijs wordt gegeven als meerdere ouders daarom vragen. Vormingsonderwijs laat zien wat geloof of levensovertuiging voor mensen kan betekenen. De lessen worden verzorgd door bevoegde vakdocenten van diverse levensbeschouwelijke richtingen. U kunt kiezen voor boeddhistisch, hindoeïstisch, humanistisch, islamitisch, katholiek of protestants vormingsonderwijs. Vormingslessen zijn niet verplicht. Als ouders van zeven of meer leerlingen interesse hebben in vormingsonderwijs, kunnen wij deze lessen aanvragen bij de organisatie die het vormingsonderwijs verzorgt. Er zijn voor u of onze school geen kosten aan verbonden. De rijksoverheid betaalt deze lessen. Ga voor meer informatie naar de website www.vormingsonderwijs.nl